In-het-zonnetje-zet-moment

23 mei 2022

Een rode loper, blauwe en gele ballonnen , ranja en lekkers: op 23 mei was de raadszaal even het domein van Jorn, Rens, Kevin, Wessel, Liam, Roos, Liene, Christina, Elin, Esmee, Rens, Bas, Sam en Juul. De kinderen werden daar feestelijk in het zonnetje gezet door burgemeester Petra van Hartskamp als bedankje voor hun inzet voor Oekraïne. Met statiegeldflessen inzamelen, cupcakejes en loomarmbandjes verkopen, een sponsorloop en een grote sponsoractie van Hockeyclub Montfoort, hebben de kinderen in totaal 2065 euro opgehaald voor Giro 555 en Montfoort Hulp Oekraïne. Een fantastisch bedrag! De kinderen mochten vertellen over hun actie en kregen een oorkonde van de burgemeester. Bijzonder waren ook de zelfgemaakte medailles en mooi beschilderde t-shirts die ze kregen van Oekraïense kinderen die in onze gemeente verblijven. De Oekraïense Lyuba verwoordde het mooi toen ze de kinderen bedankte: “Jullie zijn superhelden met een groot hart!” 💙💛

Ook veel dank aan Gemeente Montfoort voor de organisatie!

Liene in actie voor Oekraïne

Door: Irene Sluijs, Team Communicatie MHO

Dit is Liene. Ze is 9 jaar en woont in Montfoort. Liene wilde graag iets doen voor de vluchtelingen en kwam op het idee om van Loom-elastiekjes armbandjes, ringen, kettingen en sleutelhangers te maken en die langs de deur bij haar in de buurt te gaan verkopen. De meeste bandjes heeft ze zelf gemaakt, maar haar vriendinnen Roos en Evelien hebben ook meegeholpen. Ze laat allerlei kleuren zien en ik kies er eentje in het blauw-geel van de Oekraïense vlag. Als ik haar vraag waarom ze wil helpen is haar antwoord: “Als ik zou moeten vluchten zou ik ook heel blij zijn als andere mensen mij helpen.” Liene zit in groep 6 van HBOO (Hoog Begaafd Onderwijs Oudewater) De Schakels. Ze heeft het er naar haar zin maar zou het wel leuk vinden als er meer meisjes van haar leeftijd uit Montfoort op zouden komen. In haar klas wordt niet zo veel gepraat over de oorlog in Oekraïne. Ze denkt dat dat komt omdat er iemand in haar klas zit die familie in Oekraïne heeft en dat moeilijk vindt.

Liene weet dat er nog meer kinderen zijn die geld ophalen voor de vluchtelingen. Er zijn er veel die statiegeldflessen verzamelen. Ook is er iemand die jam verkoopt en anderen verkopen koekjes. Liene heeft met haar actie inmiddels 71 euro opgehaald. Ze gaat door zolang ze het leuk vindt. Op de vraag of ze het geld aan het landelijke Giro 555 of aan het lokale Montfoort Hulp Oekraïne wil geven kiest ze voor het laatste “omdat er dan per persoon meer geld te geven is”. Haar wens is “dat Poetin en de oorlog snel weer weg zijn.” Hartstikke fijn Liene dat jij en andere kinderen je zo inzetten voor de vluchtelingen en ze laten weten dat ze er niet alleen voor staan!