Team 🎓 Onderwijs & Taal

Welkom op de pagina van Team Onderwijs & Taal. Kan jij ondersteuning bieden als tolk? Wil je taalmaatje worden? We kunnen je hulp goed gebruiken! Dit team werkt samen met professionals van de basisscholen en gemeente.

Wat doe je als Taalmaatje?
Als Taalmaatje help je een anderstalige Taalvrager bij het leren van het Nederlands. In het contact met het Taalmaatje kan de Taalvrager op een ontspannen en gezellige manier bezig zijn met het oefenen van het Nederlands. Per week oefen je ongeveer anderhalf uur. De beste manier om Nederlands te leren is door het te spreken. Dat begint al met kennismaken. Je kunt praten over hoe je dag is geweest, wat je hebt meegemaakt. Over sport, eten en koken, gewoonten in Nederland en nog veel meer. Voor onder andere het vinden van werk is het leren van de Nederlandse taal heel belangrijk.

Voor de Oekraïners die naar Montfoort en Linschoten zijn komen is het Nederlands een hele nieuwe taal. Zij beginnen met het leren van woorden en langzamerhand gaan ze korte zinnen maken. Taalmaatjes helpen daarbij. Zij kunnen daarbij gebruik maken van online-materiaal en een lesmethode om nieuwkomers Nederlands te leren. Dit materiaal is bij “Montfoort Hulp Oekraine” beschikbaar. Een Taalmaatje is geen docent. Het gaat om het spreken met elkaar. Grammaticaregels zijn niet belangrijk. Je spreekt af bij de taalvrager thuis, bij jou thuis of op een openbare plek bijv. het Doemeehuis. Een Taalmaatje werkt meestal 1 op 1 of in een klein groepje van ongeveer 4 personen.

Er worden ook Taalmaatjes gezocht om de Engelse taal bij te brengen en te oefenen.

Neem contact op met Team Onderwijs & Taal via: mailto:info@montfoorthulpoekraine.nl

Taalles Nederlands in het Doemeehuis
 • Gezocht: hulp bij taallessen
  Op Basisschool Het Kompas wordt al enkele weken lesgegeven aan Oekraïense kinderen. Zo’n twaalf enthousiaste vrijwilligers assisteren de docente, vooral bij het aanleren van de Nederlandse taal. Per dag zijn er enkele begeleiders die ’s morgens of ’s middags de kinderen in kleine groepjes (van drie kinderen) helpen. Wil je ook op een ochtend of …

  Gezocht: hulp bij taallessen Lees verder »

 • Nederlands voor Oekraïners
  Doe mee met een taalgroep Alles begint met taal.  Het is belangrijk als je iets wilt vragen in de supermarkt. Als je de weg wilt weten naar het gemeentehuis. Als je een afspraak wilt maken met de huisarts. En voor later als je naar school gaat of wilt werken. Wil je nu al beginnen met …

  Nederlands voor Oekraïners Lees verder »

 • Gezocht: basisschooldocent voor Nederlandse les en taalmaatjes
  Voor het geven van Nederlandse les aan de kinderen zoeken we een oproepbare basisschooldocent. Het liefst iemand met ervaring met anderstalige kinderen. Ook zijn we op zoek naar taalmaatjes voor de kinderen. Wil jij je hiervoor inzetten? Neem contact op met Team Onderwijs & Taal.