Het Kledinghuis van de SWOM

Nu het kouder wordt en de herfst en winter in aantocht zijn krijgen de Oekraïners behoefte aan warme kleding, schoenen en jassen. De mensen die hier verblijven hebben het geluk dat zij daarvoor terecht kunnen bij het Kledinghuis van de SWOM. Dat is er niet alleen voor Oekraïners, maar voor iederéén die moeite heeft om rond te komen. Ik heb er een kijkje mogen nemen en werd rondgeleid door deelneemster Joke en vrijwilligster Ria.

Joke is erg enthousiast over het Kledinghuis, ze werkt er al vele jaren enkele dagdelen in de week. Ze vindt het leuk om mensen te adviseren en te helpen. Ria vertelt dat ze dat ook heel goed kan. Ria: “Het is goed merkbaar dat meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Aan de ene kant is het aanbod van kleding minder dan in eerdere jaren; mensen doen er nog een jaartje langer mee. Aan de andere kant is de vraag groter.“

Het Kledinghuis bestaat sinds twee jaar. Daarvóór werd er eens per zes weken een dag voor uitgifte georganiseerd. Mensen vinden het fijn om tijdens openingstijden even te kunnen binnenlopen en te kijken of er iets voor hen of hun gezin tussen zit. Als ik er ben lopen er twee bekende Oekraïense dames binnen. Er gaan zwartfluwelen Pumasneakers mee voor een dochter. Die waren nèt binnen gekomen!

De zakken die vrijwel dagelijks worden afgegeven worden door deelnemers en vrijwilligers gesorteerd. Bruikbare kleding en schoenen vinden een plekje in het Kledinghuis. Wat niet door de sortering komt wordt verkocht en gaat naar Afrika. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de SWOM. Soms wordt kleding die nog té mooi is om weg te doen gewassen en/of gerepareerd. Een dankbare manier om je nog bruikbare kleding een goede bestemming te geven. Van harte aanbevolen!

Oproep winterkleding & -schoenen

Op het moment is er vooral veel vraag naar warme winterkleding voor vrouwen en kinderen. Winterjassen, warme truien, schoenen, sjaals, handschoenen etc. Met name meisjeskleding in de maten 104 – 176 is zeer welkom. Maar ook andere schone, nette, nog goed bruikbare kleding en schoenen worden graag in ontvangst genomen. Het Kledinghuis is te vinden bij het Doemeehuis van de SWOM op Kasteelplein 7, in de voormalige bibliotheek, ónder het gemeentehuis.

Zakken kunnen worden afgegeven in het Doemeehuis of in de oranje container in het halletje bij de ingang. S.v.p. geen zakken voor de deur zetten als het Doemeehuis gesloten is.

De openingstijden zijn van maandag t/m donderdag van 9.30-12.30 uur en van 13.30-16.30 uur. Op vrijdag van 9.30-12.30 uur en op zaterdag van 12.00-16.00 uur